top of page
Zoeken
  • Gerlind Martens

Brrrr... wintertenen!


De winter is in het land en veel mensen bibberen al bij de gedachte dat de lage temperaturen weleens wintertenen, -handen en -voeten met zich mee kunnen brengen. Wat zijn wintertenen precies, en kan je je tegen het kwaaltje wapenen?

Wat zijn wintertenen?

Pijnlijke, tintelende of jeukende zwellingen op de huid die vaak rood of paars kleuren en meestal, zoals het woord al doet vermoeden, bij koude temperaturen de kop op steken. Wintertenen zijn het meest bekend, maar ook aan je handen en vingers, oren, neus... kan je er last van krijgen. Logisch, want deze delen van je lichaam worden het meest blootgesteld aan de koude.

Wat is de oorzaak van wintertenen?

Normaal gezien worden bloedvaten wijder bij warme temperaturen, zodat er meer bloed door kan stromen. Bij koude en vochtige omstandigheden trekken de bloedvaatjes samen, zodat er minder bloed naar de huid gaat. Met dit mechanisme houdt ons lijf de lichaamstemperatuur op peil en beschermt het de werking van vitale organen. Bij wintertenen (of perniones voor de kenners) loopt er iets fout in dit mechanisme: de bloedvaatjes in de lederhuid, de dikke huidlaag net onder de opperhuid, reageren te traag op temperatuurveranderingen, met vervelende zwellingen en pijnlijke plekken tot gevolg. Hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op de symptomen.

Hoe raak je van wintertenen af?

Er zijn helaas geen middeltjes die je definitief van wintertenen verlossen. Meestal verdwijnen wintertenen na een aantal weken vanzelf, maar wie pech heeft krijgt er opnieuw last van bij een volgende blootstelling aan scherpe koude. Volgende tips kunnen je wel helpen de symptomen te verzachten:

  • Smeer je handen, voeten .. dagelijks in met een vette, beschermende crème. Heb je last van zweetvoeten, opteer dan voor een anti-zweetmiddel.

  • Vermijd extreme kou en temperatuurwisselingen.

  • Draag warme en ademende kleding, kousen, schoenen (liefst leder) en handschoenen (vb. wol).

  • In de thuiszorgwinkel zijn bedkousen in angorawol, zoals deze van Medima (afbeelding rechts), verkrijgbaar. Deze zijn zeer effectief bij het opvangen van temperatuurschommelingen en kunnen wintertenen helpen vermijden en de symptomen verzachten.

  • Bewegen, bewegen, bewegen! Ben je in de koude buitenlucht, blijf dan in beweging om de bloedsomloop te stimuleren.

  • Wisselbaden (3 minuten warm water, 30 seconden koud water), kunnen helpen. Sluit steeds af met warm water.

  • Heb je veel pijn, neem dan een pijnstiller - raadpleeg steeds je apotheker of arts indien je ook andere medicijnen gebruikt!

  • Bij extreme wintertenen of -handen of bij een infectie, ga je best langs bij je huisarts. Soms kan medicatie helpen, maar die is enkel op voorschrift verkrijgbaar.

Wist-je-datje

Wist je dat meer vrouwen dan mannen last hebben van wintertenen? Ook rokers hebben meer kans op het kwaaltje dan niet-rokers.

Heb je last van wintertenen, -vingers, -voeten,... en wil je persoonlijk advies, dan helpen we je graag verder in de Zorgapotheek!

103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page