In België kampen naar schatting 1 op 12 volwassenen met diabetes of suikerziekte. Volgens internationale statistieken zal dit aantal tegen 2030 stijgen naar 1 op 10.* Dat maakt diabetes een van de meest voorkomende ziektes.
Jaarlijks op 14 november wordt er over de hele wereld aandacht besteed aan diabetes, met als doel de brede bevolking te informeren en te sensibiliseren over de groei, oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van deze chronische aandoening**.
Wist je dat... deze datum de geboortedag is van Frederick Banting, die in 1922 insuline ontdekte? Dit was de belangrijkste ontdekking in de geschiedenis van de behandeling van de ziekte, het team van dr. Banting kreeg er dan ook een Nobelprijs voor.
Eerste hulp bij diabetes Wanneer diabetes wordt vastgesteld brengt dit, afhankelijk van het type diabetes, vaak (grote) veranderingen teweeg in het dagelijkse leven van de patiënt. Dagelijks de bloedsuikerspiegel testen, een aangepast dieet, steeds alert zijn... Het wordt een vast onderdeel van je leven dat, zeker in het begin, heel wat energie en aanpassingen vergt. Gelukkig zijn er producten en middeltjes beschikbaar die het de patiënt wat makkelijker kunnen maken. We sommen er enkele op:
Bloedglucosemeter
Om zelf je bloedsuikerspiegel te controleren, heb je een bloedglucosemeter nodig. Dit is een toestel dat toelaat om de glucose te bepalen in een druppeltje bloed, dat je afneemt door met een prikpen in je vingertop te prikken. Voor de metingen zelf heb je ook glucosestrips nodig.
Verschillende merken bieden bloedglucosemeters aan.
Wist je dat... je in onze thuiszorgwinkel je oude bloedglucosemeter gratis kan inwisselen tegen een nieuw exemplaar van Accu-Chek? In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je deze meter eenvoudig gebruikt.
Diabeteskousen
Sommige patiënten wordt aangeraden om diabeteskousen te dragen. Deze speciale steunkousen zorgen voor een maximale bloedcirculatie doordat ze slecht minimale compressie uitoefenen op je benen en aders. Diabeteskousen zijn gemaakt van ademend materiaal, klemmen niet en zijn volledig naadloos. In sommige modellen zit zilvergaren verwerkt, waardoor ze een anti-bacteriële werking hebben en wondjes voorkomen en infecties vermijden. Ze zien eruit als normale sokken en zijn in verschillende kleuren beschikbaar. Vraag ernaar in de thuiszorgwinkel!
Diabetesschoenen
Diabetespatiënten kunnen sneller last hebben van slechte bloedcirculatie of een verminderd gevoel in de voeten. Aangepast, semi-orthopedisch schoeisel met stevige zool (voor goede afwikkeling) en brede neus zorgt ervoor dat je voeten en tenen voldoende bewegingsruimte hebben. Diabetesschoenen gaan bovendien wrijving tegen doordat ze met zo min mogelijk naden gemaakt zijn.
Wist je dat... deze schoenen in aanmerking komen voor tegemoetkoming door je ziekenfonds?
Ook op reis...
...hoeft suikerziekte de pret niet te bederven. Diabetici nemen hun insuline mee op vakantie om bij schommelingen in de bloedsuikerwaarden te kunnen ingrijpen. Insuline is echter gevoelig aan (extreme) temperatuur, zowel koude als hitte. Ga je op reis naar de zon? Bewaar je insulinepennen dan in een frio-tasje, zo ben je zeker dat je geneesmiddel optimaal werkt!
*Bron: https://www.diabetes.be/diabetes-cijfers
** Bron: https://werelddiabetesdag.diabetes.be/over-wereld-diabetes-dag